torsdag 16 april 2009

Lagar och bilder..

Du som publicerar ska alltid se till att de rättigheter som behövs finns. Lagarna kring bilder och publicering på webb är inte alltid tydliga eller lättolkade men en ingång är att läsa igenom upphovsrättslagen. Det är först och främst upphovsmannens (fotografgens) rättigheter som skyddas. Av upphovsmannen krävs godkännande för att få använda bilden.

Ideella rättigheter
”- rätt att - i den omfattning och på sätt som god sed kräver - bli namngiven i samband med att verket utnyttjas.
- rätt till respekt för verket, dvs. att verket inte får ändras eller göras tillgängligt för allmänheten i en form eller i ett sammanhang som är kränkande för upphovsmannens litterära eller konstnärliga anseende eller egenart.”

PUL gällande personer på bild.
”Foton där personer kan identifieras betraktas normalt som personuppgifter även om inga namn nämns. Om man på en webbplats vill publicera foton på till exempel anställda är det ofta nödvändigt att först inhämta samtycke. Även om det rör sig om behandling av personuppgifter i ostrukturerat material, som enstaka bilder på Internet, kan det beroende på sammanhanget behövas samtycke för att undvika risken för kränkning.”

Läs mer om dessa på Regeringen och mer om Notisum
(Kolla allt detta själv så det stämmer, jag tar verkligen inte på mig något eller att texterna är uppdaterade eller korekta!)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar